#1 Što je [brendiranje]?

[brendiranje], “branding”; hrvatski kolokvijalizam od rng. branding = označiti, žigosati, izvorno od obilježavanja stoke. Geekovi moji, slobodno se dodatno informirajte na brand na wikipediji;)

Imamo li danas smisla raditi branding? Jasno, bilo da imate svoju kućnu kravu Rozu ili cijelo stado/jato/plovu, kako biste i vi i, što je još bitnije, vas susjed, znali čija je Roza, valja udariti žig na nju. Odnosno, od Roze napraviti brand, kako bi svvaki susjed, bio mlad ili star, “veseo” ili još bunovan od sna, mogao prepoznati. A za to vam treba kvalitetan, strateški osmišljen branding. 

Pa dobro, velite, udarit ćemo žig na nju.

Što treba pisati na žigu?

Pa…ime…”Roza”…godinu rođenja….”est. 2018.”…adresu…”Le štala, no.2″…

Ok, recimo da su to potrebni podaci.

 

Koje boje treba biti žig? Pa zašto bi to bilo važno??!?

Hmm..recimo da je Roza zapravo crnobijela krava, koju je imenovao prpiti sused Martin misleći da je ružičaste boje (zapravo je gledao u malog odojka, op.a.) nazvao, “pa se razme”, Roza. I tak je i ostala roza, al to nam ne rješava pitanje boje žiga. Ako uzmemo standardni plavi žig i odvalimo ga na crni dio Roze (danas koristimo boje, naravno), nema koristi. Znači konsenzus je, Roza će dobit žig na bijeli dio buta. Ok. To smo riješili. Hoće li se plava boja žiga vidjeti? Naravno da hoće!

 

“Hmm…”, evo sad već iritantno pronicljivog seoskog brend meštra opet. Plava je dobra. Al plava je najjeftinija i svi u selu imaju plavu. Kad se Roza nađe među susjedovim kravama, tko će ju pronaći?!? Sve su krave više manje crno-bojele (samo je jedan pošten bik u selu) i sve imaju plave žigove…

“Aha…”, mudro kaže ponosni Rozin staratelj i odvali se desnom po čelu.

Znači, ” nek bu črlena”. U redu. Imamo tekstove, imamo boje…koji font?

 

“A kaj ti je sad pak to?” To ti je vrsta slova s kojom će tekst pisati…znate, kad nabavite još jednu kravu, pa dođe veterinar, da mu pravu datena pregled, a da pritom možete pročitati koja je koja bez da odete po naočale “za sitna slova”

 

“Ahaa…” lijevom počne provjeravati stanje dvodnevne brade, jer svi znaju da naočale nikad nisu pri ruci kad ih čovjek treba.

“A kaj ne bi neku sliku deli, da ne moram čitat?” Pa bi, “deli” bi ju. Odnosno, napravili bi logotip, simmbol koji bi sadržavao sve relevantne podatke o Rozi, u adekvatnoj boji i koji bi svima, na prvu, bio potpuno jasan. A moguće je i da bi imao pokoje skriveno značenje, onko, za odabrane. Kao što je komentao o susedu Martinu koji je tele s odojkom zamijenio. Dakle, možda će krava imati malo kraći i malo zavrnutiju repić;)

 

I to je to, upravo ste strateški pozicionirali svoju Rozu. Možda je upravo postala “La Rosa”. Ili “Guns`n`roses” pa ima i tetovažu na prsima. Kako Vam drago. A ako Vas zaniuma kako mi to radimo, bacite pogled na: sposobnosti kompletno drugačije kompanije

 

Budite svoji;)

Tea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *